Vijeće Ministara BiH planira opasnu odluku: Uredi ADS-a u Banja Luci i Mostaru

ADS – Uredi u Banja Luci i Mostaru
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, prema meni dostupnim informacijama, planira donijeti odluku kojom bi bilo omogućeno osnivanje ureda Agencije za državnu službu Bosne i Hercegovine u Banja Luci i Mostaru. To je nedopustivo i po državu Bosnu i Heregovinu veoma opasno.

Upozoravam da bi se ovim zapravo vršio poticaj za podjelu države Bosne i Hercegovine na institucionalan način. Agencija za državnu službu je izuzetno važna institucija.

Zakonom je utvrđena osnovna funkcija Agencije – da na zahtjev institucija realizira proces zapošljavanja državnih službenika. Shodno tome, Agencija u Sarajevu raspolaže odgovarajućim ljudskim resursima, prostorom i opremom za testiranje kandidata, kao i kancelarijom za obavljanje intervjua. Jasno je da ne postoji bilo kakva opravdana potreba za osnivanje ureda u Mostaru i Banja Luci, već da je to dio šireg plana podjele države.

Uz navedeno, podsjećam da je prošle godine u šest institucija Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Mostaru bilo zaposleno Bošnjaka 40 manje (43,9%) nego što je trebalo biti prema važećim zakonima. U 12 institucija Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Republici Srpskoj nedostajalo je 330 Bošnjaka ili 19,9% manje. Stanje je sada gore i zabrinjavajuće. Ustvari, mora se preispitati dosadašnji rad Agencije, jer su rezultati njenog rada katastrofalni po Bošnjake, a ne dopuštati realizaciju jedne ovakve sulude ideje.

Zbog svega navedenog, pozivam probosanske snage u Vijeću ministara da ne idu proces osnivanja ureda Agencije za državnu službu Bosne i Hercegovine u Banja Luci i Mostaru.