SAMOPROMOCIJA KAO MODEL “VLADANJA” NEPRODUKTIVNA JE U ODLIČNOJ ATMOSFERI KOJU JE PRIREDILA EKIPA VISOČKOG LJETA

Muzički koncerti u sklopu Visočkog ljeta su iza nas, a vizualni i sadržajni aspekti ovih događaja zaslužuju sve pohvale. Ekipi zaduženoj za njihovu organizaciju svaki normalan čovjek će odati priznanje za trud i posvećenost.

Međutim, efekat je mogao biti još bolji da pojedinci iz aktualne gradske vlasti nametanjem svoga lika i samopromocijom nisu nepovratno narušili sjajnu atmosferu koja je u Visokom trajala ovih nekoliko dana.

Prisustvo članova vladajuće političke stranke, užih članova porodice, ali i malog kruga interesnih prijatelja u prvom planu, na otvorenoj pozornici i naročito fotografijama iz “bekstejdža“, nastalih u javnoj ustanovi koja pripada svim građanima Visokog, a zatim napadno objavljivanih putem stranice Gradske uprave i Javnog radio-televizijskog servisa, ostavilo je gorak okus “ekskluziviteta“ koji pripada samo jednom malom broju ljudi u Visokom.

Ovakav model “ponašanja“ poslao je poruku da “ekskluzivitet“ pripada samo “privilegovanima“, čime je na najgrublji način narušeno ono što je trebalo biti, i jeste autentično “Visočko”.

Visočko ljeto kao manifestacija sa svojom dugom tradicijom, bila je, jeste i bit će i u budućnosti, bez obzira na sva pogrešna nastojanja da se ono učini “privatnim“.

Ali, važnost ovog reagovanja nije u “samopromociji“. Zapravo, dok smo svi uživali u sjajnim muzičkim nastupima Visočkog ljeta, u pozadini se odvija ozbiljna kriza vlasti.

Javna ustanova “Dom zdravlja“ Visoko polako ostaje bez pet doktora medicine, koji su, zbog boljih uslova rada, odlučili napustiti Visoko.

Postavlja se pitanje, da li Upravni odbor ove Ustanove radi bilo šta po ovom pitanju, ili je njegov krajnji domet u posljednje 4 godine, također, neka vrsta samopromocije plaćena novcem poreznih obaveznika i donacijama jednog malog broja istih privrednika u Visokom?

Ovo je situacija koja zahtijeva hitnu reakciju.
Hoće li nakon samopromocije i privilegovanosti, neko preuzeti odgovornost za ovaj gorući problem, ostaje nam da vidimo?

Građani Visokog zaslužuju odgovor na pitanje ko će ih liječiti nakon što su reflektori ugašeni, a pozornica zatvorena.