Mehmedović reagovao na zahtjev Galića za penzionisanje: “Prvo odgovarati za djela, pa onda penzija!”

Šemsudin Mehmedović, državni zastupnik i predsjednik pokreta NAPRIJED!, zatražio objašnjenje u vezi s trenutnim statusom zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Zorana Galića. Naime, Mehmedović je ranije postavio pitanje da li je Galić dobio otkaz, s obzirom na njegovo neopravdano odsustvo.

Iz SIPA-e su tada odgovorili da se Galić nalazi na bolovanju izvan Bosne i Hercegovine. Mehmedović je na ovu informaciju reagovao putem društvenih mreža, poručivši da Galić “neće dugo biti na bolovanju, izliječit će se”, te je istakao da očekuje razjašnjenje situacije.

NAKON ČEGA JE MEHMEDOVIĆ UPUTIO PRITUŽBU NA RAD I DIREKTORA SIPA-e:  gdje od Nezavisnog odbora traži da se utvrde sve činjenice vezano za bjekstvo i neopravdan izostanak s posla Zorana Galića, zamjenika direktora SIPA-e. Također, potrebno je utvrditi sve činjenice u vezi s postupanjem direktora SIPA-e Darka Ćuluma u slučaju Zorana Galića, odnosno da li je direktor preduzeo sve zakonom utvrđene mjere vezano za radnopravni status Zorana Galića, kao i da Nezavisni odbor utvrdi da li je u ovom slučaju direktor Darko Ćulum eventualno odgovoran za povredu službene dužnosti u skladu s čl. 3st. 1. tač. d. Zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture Bosne i Hercegovine.

Današnja situacija eskalirala je nakon što su mediji objavili da je Zoran Galić, putem svoje punomoćnice, podnio zahtjev za razrješenje s funkcije i penzionisanje. Ovaj potez izazvao je oštru reakciju Mehmedovića, koji je izjavio: ‘NAJPRIJE ODGOVARATI ZA DJELA, PA ONDA PENZIJA!’

Mehmedovićev stav jasno pokazuje da se ne smije dozvoliti da se neko, umjesto da preuzme odgovornost za moguće propuste ili nedjela, jednostavno povuče u penziju i ostane u bjekstvu.

Ovaj slučaj otvara pitanja o odgovornosti i transparentnosti u radu državnih institucija, posebno kada su u pitanju visoki zvaničnici.