Još jedan oružani sukob migranata u Sarajevu, rad Ministarstva sigurnosti BiH pod znakom pitanja

U sarajevskom naselju Stup, jučer se dogodila pucnjava koja je rezultirala smrću jednog mladića. Prema dostupnim informacijama, žrtva je podlegla povredama na licu mjesta, dok su pripadnici policije u akciji kod RTV Doma uhapsili tri osobe koje se sumnjiče da su učestvovale u ovom tragičnom događaju. Svi učesnici, uključujući i preminulog, nisu državljani BiH, već se radi o sukobu među migrantima.

Dok građani Sarajeva sve češće svjedoče nasilju i oružanim obračunima na ulicama, Ministarstvo sigurnosti BiH, na čelu s ministrom Nenadom Nešićem, čini se bespomoćnim pred narastajućim problemom sigurnosti. Uprkos evidentnom pogoršanju stanja, reakcija Ministarstva ostaje spora i nedovoljno efikasna. Sama činjenica da je policija tek nakon što se zločin desio “dobila informaciju” o pucnjavi, postavlja ozbiljna pitanja o proaktivnosti i koordinaciji između različitih sigurnosnih agencija.

Koliko još puta građani Sarajeva trebaju biti svjedoci ovakvih tragičnih događaja prije nego što nadležni organi konačno poduzmu konkretne mjere? Ovaj incident nije izolovan slučaj, već nastavak niza sličnih događaja koji ozbiljno ugrožavaju sigurnost i osjećaj sigurnosti građana.

Zašto Ministarstvo sigurnosti BiH ne preuzima odgovornost i ne poduzima hitne korake kako bi se povratilo povjerenje javnosti i obezbijedila sigurnost u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, ili mi to možda ne vidimo?!

Građani ne mogu više živjeti u strahu i neizvjesnosti. Da li je vrijeme da nadležni konačno pređu sa riječi na djela?

Tim za sigurnost

NAPRIJED! BiH