1. Nedib Smajić

Poštovani građani,

Obraćam vam se kao nosilac liste Koalicije “Srebrenica može bolje” Naprijed!BiH-DF za Skupštinu opštine Srebrenica, sa strašću i odlučnošću da zaustavimo negativne procese i spriječimo propadanje naše Srebrenice. Naša misija je da obustavimo odlazak ljudi i osiguramo povratak onih koji su se vratili nakon genocida. Kao narod koji je doživio genocid, očuvanje sjećanja i pouke naših stradanja je obaveza, ali naš život treba učiniti boljim i kvalitetnijim. Stanovnici Srebrenice zaslužuju život dostojan čovjeka, s osnovnim sadržajima kao što su pekare, mesare, autobuske stanice i mnogo više. Uz vašu podršku, nadamo se da ćemo ponovno dati šansu našem gradu.

Rođen sam 3. januara 1980. godine u Srebrenici. Do genocida u julu 1995. godine završio sam osnovnu školu, a nakon prognaništva srednju Mašinsku tehničku školu u Banovićima. Pohađao sam Mašinski fakultet u Tuzli i 2007. godine stekao zvanje diplomiranog inženjera mašinstva. Nakon fakulteta, radio sam u privredi i stekao 12 godina radnog staža, uključujući specijalizaciju internacionalnog inženjera za zavarivanje. Trenutno sam zaposlen u Memorijalnom centru Potočari na poziciji šefa Odsjeka za održavanje i investicije. Tokom genocida izgubio sam oca, rođake i mnoge članove porodice.

Kao Bošnjak, oženjen i otac jednog sina koji pohađa 7. razred Prve osnovne škole u Srebrenici, želim doprinijeti razvoju naše zajednice. Imao sam priliku raditi u upravnim i nadzornim odborima javnih institucija u Srebrenici i bio sam predsjednik Skupštine opštine Srebrenica od 2018. do 2020. godine. Moje iskustvo u funkcioniranju lokalne zajednice i privredi čini me spremnim da doprinosim razvoju Srebrenice.

Moj plan uključuje revitalizaciju Srebrenice kroz privredni razvoj, otvaranje radnih mjesta i poboljšanje infrastrukture. Zalažem se za pomoć mladim bračnim parovima, povećanje iznosa za novorođenu djecu, te razvoj lokalnih zajednica kroz projekte kao što su pčelarstvo, stočarstvo i poljoprivreda. Takođe, tražiću podršku viših nivoa vlasti za infrastrukturne projekte i fokus na turizam.

Posebno ću se zalagati za rekonstrukciju i asfaltiranje ključnih putnih pravaca, uključujući Bektići-Sućeska-Žedanjsko-Žutica i put prema Klotjevcu. Takođe, planiram podržati razvoj jezera Peručac i Banje Guber kao turističkih potencijala. Prioritet će mi biti zapošljavanje iz porodica koje nemaju zaposlenih, uzimajući u obzir stručnost i kompetencije.

Uz dobar plan i iskrenost, uvjeren sam da možemo postići značajne promjene. Srebrenica zaslužuje bolju budućnost, i uz vašu podršku možemo osigurati napredak naše opštine. Hvala vam što ćete podržati našu listu i omogućiti mi da budem vaš glas u Skupštini opštine Srebrenica.