Mehmedović: KOSOVO OTVARA VRATA GRAĐANIMA BiH – NAŠE VLASTI MORAJU SLIJEDITI OVAJ PRIMJER!

Ponosam sam na činjenicu da su vlasti Kosova danas objavile kako će jedostrano ukinuti vize za sve građane Bosne i Hercegovine od nove godine, a istovremeno osjećam duboko ogorčenje i razočarenje zbog toga što aktuelne vlasti Bosne i Hercegovine i dalje odbijaju donijeti odluku koja je u interesu građana obje zemlje!

Desetog jula ove godine sam Albinu Kurtiju, premijeru Kosova predao pismo u kojem, u okviru Berlinskog procesa, pozivam na ukidanje viznog režima između dvije države i tada sam istaknuo da je naša država pala na historijskom testu.

U tom pismu sam, znajući političke okolnosti u našoj zemlji, direktno pozvao premijera Kurtija da donese ovu odluku o unilateralnom ukidanju viza nadajući se da će to biti korak koji će primorati i vlasti BiH da donesu istu odluku.

Danas je objavljeno da je ta inicijativa usvojena i radostan sam zbog činjenice da sam doprinio jačem povezivanju i stalnosti regije u važnoj evropskoj integracijskoj inicijativi kakva je Berlinski proces.

Kurti, kojemu izražavam veliko poštovanje i priznanje, donio je lidersku i vizionarsku odluku, za razliku od aktuelnih čelnika Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koji običnim politikantstvom još uvijek drže interese građana za taoce.

Sramotno je da BiH zadrži vizni režim prema građanima Kosova, kada ga više ni Srbija nema!

Godinama sam bio aktivno angažiran kao zastupnik u Parlamentu BiH i višestruko puta posjetio sa Kosovo radeći na realizaciji ove inicijative koja će doprinijeti ekonomskoj saradnji i koja je jednostavno evropski minimum i standard za odnose dvije države. Sloboda kretanja temeljno je ljudsko pravo od kojeg niko ne može imati nikakvu štetu, a mnogi će imati veliku korist i značit će doprinos napretku cijele regije.

Čestitam i zahvaljujem premijeru Kurtiju na ovakvoj odluci i nastavljamo se boriti i vršiti pritisak na vlasti BiH kako bi ispunile obavezu koju su preuzele kroz Berlinski proces.