25. maj: 29 godina sjećanja na prekinutu mladost na Tuzlanskoj kapiji

Tuzlanska kapija mjesto prekinute mladosti

Tuzlanska Kapija je simbol masakrom prekinute mladosti i jedno od najtužnijih mjesta u novijoj istoriji Bosne i Hercegovine. Na ovaj dan, 25. maja 1995. godine, Tuzla je pogođena užasnim masakrom koji je zauvijek promijenio ovaj grad.

Granata ispaljena sa planine Ozren, naredbom Novaka Đukića, pala je na Kapiju, popularno okupljalište mladih, usmrtivši 71 osobu. Većina žrtava bila je u cvijetu mladosti, sa prosječnom starošću od 21 godine. Ovaj zločin ostavio je neizbrisiv trag na porodice žrtava, preživjele, i cijelu zajednicu.

Iako je Novak Đukić osuđen za ovaj masakr, on se i dalje slobodno kreće ulicama Beograda, izazivajući ogorčenje i frustraciju među onima koji traže pravdu za poginule.

Đukić je osuđen na 20 godina zatvora, ali je izbjegao izdržavanje kazne u Srbiji, što dodatno produbljuje rane porodicama stradalih.

Svake godine, 25. maja, Tuzla se prisjeća svojih izgubljenih mladih života kroz komemoracije i različite manifestacije koje imaju za cilj da očuvaju sjećanje na ovaj tragični događaj.

Ove komemoracije nisu samo sjećanje na žrtve, već i podsjetnik na neophodnost pravde i pomirenja u regiji koja još uvijek nosi ožiljke ratnih dešavanja.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
LinkedIn
Print

PRIDRUŽITE NAM SE!