Vlast spava, građani trpe: Inflacija, cijene struje i ekonomska kriza u BiH

UZ POSKUPLJENJE STRUJE NOVA DISKRIMINACIJA GRAĐANA BIH

Korisnicima EPBiH skuplja struja a EPHZ-HB, ne!?

Kako je to moguće a ista vlada, isti FERK!
Najavljeno poskupljenje električne energije za domaćinstva može biti kap koja će preliti času za ogroman broj stanovnika Bosne i Hercegovine koji se već mjesecima povijaju pod udarima inflacije, rasta životnih troškova i sve manjih ili nikakvih prihoda!

Nema nikakve dileme da će i najmanji rast cijena struje izazvati domino efekt te ugroziti egzistenciju za desetine hiljada domaćinstava i tako samo ubrzati odlazak mladih iz države, čak i onih koji su do sada pokušavali da pronađu svoje mjesto pod suncem u Bosni i Hercegovini.

Vlasti već mjesecima samo nijemo gledaju kako inflacija i teška ekonomska kriza jedu kupovnu moć stanovništa. Plate sa kojima su ljudi nekada uspjevali spojiti kraj sa krajem danas nisu dovoljne ni da se preživi pola mjeseca. Država ne bilježi nikakav osjetniji ekonomski rast već godinama, u porastu je samo zaduživanje, a nema nikakvog plana kojim bi se ublažio ovaj udar na građane.

Vlastodršci očito tako tvrdo spavaju u ležaljkama na plaži da im ni na pamet ne pada koliko će porodica ove godine odustati od bilo kakvog godišnjeg odmora, jer svojoj djeci ne mogu priuštiti ni sladoled u mjestu gdje žive, a kamoli u nekom ljetovalištu.

Ništa, apsolutno, ništa ne čine da povećaju plaće, otvoren nova radna mjesta, i pomognu onima kojima je pomoć potrebna. Krajnje je vrijeme da se novac poreznih obveznika, a on se uredno ubire kroz PDV i sve poreze, i to u rekordnim iznosima počne vraćati građanima, a ne završavati u džepovima onih kojima je država najobičniji bankomat!

Oni koji su doveli energetski sistem do kolapsa moraju i da odgovaraju, a ne da to stavljaju na teret građanima.

Prof.dr Nasuf Hadžiahmetović

Potpredsjednik NAPRIJED BiH!