Elvedin Šabanović

Dragi Visočani,

Jednom je neko rekao “Pametan misli šta govori!“ Vijesti koje ste upravo pročitali u ovom materijalu dolaze iz budućnosti kakvu želimo!

Važno je napomenuti da imidž političke stranke ne može i ne treba zavisiti samo od jedne osobe, uključujući i pokret Naprijed! Visoko. Politička iskustva iz prethodnih sedam izbornih ciklusa pokazuju da je ovo uvijek bio prioritet lokalnih politika.

Suštinsko je pitanje u čemu je razlika između kriterija građana i kriterija političkih stranaka?

Građani Visokog traže etičnog lidera koji svojim radom i primjerom pokazuje odgovornost i teži ka društvenom dobru. Naš cilj je uspostaviti transparentno i efikasno upravljanje resursima te unaprijediti poslovno okruženje kako bismo zadovoljili potrebe svih naših građana.

Rođen sam 28. oktobra 1981. u Sarajevu. Osnovno i srednje obrazovanje završio sam u Visokom, a diplomirao biologiju na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu. Magistarsku tezu i doktorsku disertaciju iz oblasti Ekologije i zaštite životne sredine završio sam 2013. na Univerzitetu u Sarajevu, odnosno 2022. na Univerzitetu u Tuzli na kojem djelujem kao spoljni saradnik.

Bio sam direktor Zavičajnog muzeja u Visokom. Docent sam Fakultetu za Tehničke nauke Univerziteta Privredna Akademija Brčko distrikta BiH. Objavio sam mnoge radove i knjige i aktivan sam u mnogim naučnim projektima u BiH, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Kao vijećnik Općinskog vijeća Visoko djelovao sam u mandatu 2016-2020. Bio sam jedan od kandidata za Povelju Grada Visoko za 2023. godinu.

Naš Program “4 PLUS 4” fokusira se na sveopći razvoj Visokog u ključnim oblastima:

  1. Ekonomiji i ekologiji;
  2. Infrastrukturi i komunalnoj djelatnosti;
  3. Obrazovanju, nauci, kulturi i sportu;
  4. Javnom upravljanju.

Identifikovali smo četiri regije u Visokom za fokusiranje na razvoj privrede, infrastrukture, i javne rasvjete, kako bismo osigurali kvalitetan život u 88 naselja:

  1. Regija Moštre: devet mjesnih zajednica;
  2. Regija Gračanica: četiri mjesne zajednice;
  3. Bučko-Kralupsko-Goduška regija: četiri mjesne zajednice;
  4. Urbano gradsko područje: devet mjesnih zajednica.

U gradskoj administraciji stoji skoro 50 projekata čija je dokumentacija završena, na reviziji ili spremna za prezentaciju. Neki od njih uključuju:

– Rekonstrukciju saobraćajnice Buci-Goduša;

– Izgradnju pješačke staze uz put Moštre-Radovlje;

– Uređenje lijeve obale rijeke Bosne i kolektora otpadnih voda;

– Nastavak gradskog kolektora od petlje (Konzum) do stočne pijace;

– Sanaciju betonskog mosta preko rijeke Bosne (R445);

– Izgradnju pješačke staze u naselju Šareni Hanovi;

– Sanaciju Kožarskog mosta.

Ovi projekti često su prilagođeni potrebama lokalnih izbora koji se održavaju svake četiri godine kada se iznova problematiziraju, bez jasnog napretka ili bilo kakvih pokazatelja u njihovoj realizaciji u proteklom vremenu. Sada je došlo vrijeme da se konačno realizuju!

Odlučno NAPRIJED, jer zajedno možemo učiniti Visoko jačim, boljim i pravednijim mjestom za sve nas!

Vaš gradonačelnik

Dr. Elvedin Šabanović

Ključna poruka kandidata za gradonačelnika

Više od 12 000 građana u Visokom još uvijek šuti!

Danas se obraćam svima vama, onima koji redovno koriste svoje pravo glasa, ali i onima koji to pravo na izborima ne koriste. U našem gradu je više od 12.000 registrovanih birača koji iz različitih razloga ne glasaju na izborima. Ovo predstavlja jednu trećinu naše zajednice, što je, složit ćete se, previše! Svaka vaša riječ i svaki vaš glas imaju moć! Lokalne izbore ne smijemo shvatiti kao obavezu, već kao priliku da oblikujemo budućnost našeg grada prema našim željama i potrebama. Zajedno možemo učiniti Visoko mjestom ponosa, razvijati našu infrastrukturu, poboljšati obrazovne i zdravstvene usluge, i stvoriti povoljnije uslove za mlade.

Pozivam vas da izađete na izbore, da se čuje vaš glas i da zajedno preuzmemo odgovornost za sudbinu našeg grada. Ne dozvolimo da naš glas ostane nečujan, već ga iskoristimo da ostvarimo promjene koje želimo vidjeti!

Odlučno NAPRIJED, jer zajedno možemo učiniti Visoko jačim, boljim i pravednijim mjestom za sve nas!

Vaš gradonačelnik