Aćimović: Ne dao Bog da kod nas “pukne”, važno je da se sigurnosno priključimo EU, da krenemo naprijed, da pokažemo da ima želja da se ide naprijed!

“Mi nemamo ni normalne robne rezerve, ni rezerve energenata – mi nemamo ništa”.

Ekonomist i bivši diplomat Draško Aćimović za Dnevnik 2 Federalne TV je govorio o krizi koju je izazvao rat u Ukrajini. Nakon početnog šoka i nevjerice, kaže on, nije se očekivalo da će Rusija pokrenuti ovakav veliki i svjetski rat.

“Situacija je strašna. Skoro je milion žrtava – poginulih i ranjenih. Ogromna je ruska premoć u ljudstvu i oružju, ne treba očekivati da će biti bilo kakvog zaustavljanja”, kazao je Aćimović

Podsjetio je ovim povodom na riječi ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji ruskom teritorijom smatra sve ono što je uz Crno more, sve do Turske. Na taj načine je, objašnjava, poslao signal Bugarskoj, Rumuniji… Stotine bunkera koje se grade na prostoru Baltiku, a to je površina tri zemlje – Litva, Latvija, Estonija, koja je manja od BiH, govore o pripremama za rat.

Evropa sad postaje svjesna situacije, kazao je Aćimović komentarišući zavisnost EU-a od Amerike – u tom kontekstu spomenuo je uvođenje vojnog roka, proizvodnju oružja,

“Rusija je ušla u ratnu industriju, Rusija proizvodi sve što je potrebno za rat, radi u tri smjene, ima daleko veću mogućnost za daljnje napredovanje”, upozorio je Aćimović i, uz napomenu kako se formira evropsko ministarstvo odbrane, dodao kako je situacija takva da se više ne može samo ‘izražavati zabrinutost’.

Ukrajina sada ima 25 ili 26 miliona stanovnika – za razliku od 2014. godina, kada ih je bilo skoro 50 miliona, podsjetio je Aćimović – linija fronta je kao od Sarajeva do Berlina.

 

Politička situacija u BiH je napeta, ali nije vrijeme za političke igre, populizam – ko će imati određene privilegije, upozorio je Aćimović, nego da se za građane pripremaju stvari koje su im najvažnije, a to su ekonomske i sigurnosne.

“Mi nemamo ni normalne robne rezerve, ni rezerve energenata – mi nemamo ništa”, kazao je Aćimović i tu mora doći do jedinstva jer problemi neće nastupiti samo za jedan dio građana: “Ogromne novce su političari dobili – više od 5 milijardi više uplaćenih poreza, doprinosa u zadnje dvije godine – na osnovu poskupljenja. To je trebalo biti usmjereno u zaštitu građana, a vidimo da nisu i da smo prva zemlja po korupciji u Evropi, a druga, iza Rusije, u evroazijskom prostoru. Strašno, zaista strašno”.

Otvaranje pregovora sa Evropskom unijom sigurnosno je važno zbog, istakao je Aćimović.

Ali to je sad već političko pitanje. 3+1 – to su banalne stvari. Važno je da se sigurnosno priključimo, da krenemo naprijed, da pokažemo da ima želja da se ide naprijed”, kazao je na kraju Aćimović.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
LinkedIn
Print

PRIDRUŽITE NAM SE!