Dan pobjede nad fašizmom: NAŠ ANTIFAŠIZAM JE U NORMANDIJI

NAŠ ANTIFAŠIZAM JE U NORMANDIJI

Danas je 09.Maj 2024.godine,  Dan sloma fašizma!

Povodom sjećanja na Dan pobjede nad fašizmom, koji se tradicionalno obilježava u Moskvi, pokret  NAPRIJED želi naglasiti da su Bosanski Muslimani, skupa sa antifašistima iz ostlih naroda dali neizmjeran doprinos u borbi protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Poslije Jevreja, Bosanski Muslimani su narod koji je najviše stradao u Drugom svjetskom ratu – svaki osmi Bosanski Musliman je ubijen, kako od strane Hitlerovih fašista, tako i od strane domaćih kolaboracionista – četnika i ustaša.

Na teritoriji Bosne i Herecgovine su vođene najveće partizanske ofanzive (NOB) te održana najznačajnija zasjedanja antifašista na kojima su donasene državotvorne odluke nove Jugoslavije.

Tu posebno treba istači bitku na Neretvi poznatu kao epopeju bitke za ranjenike u kojoj su Bosnaski Muslimani sela koja gravitiraju općinama Konjic, Jablanica, Prozor i Gornji Vakuf, iskazali svoj humanizam prihvatajući ranjenike i borce obeljele od tifusa u svoje domove ne gledajući koje su nacije i vjere.

Iako je Bosna i Herecgovina u novoj Jugoslaviji dobila ravnopravan status republike, te sa zakašnjenjem priznata kao nacija, nikad Muslimanske žrtve fašizma nisu dobile satisfakciju niti su obilježena masovna stratišta gdje su izvršeni pokolji nad muslimanima.

Kao što nikad nisu odata prizanja narodu koji je dao najveći doprinos borbi protiv fašizma. Umjesto toga njima se imputirala kolaboracija sa fašistima i domaćim izdajnicima.

Prešućivano je da jedan Srebreničanin koji je bio profesor na Bauhausu, Selman Selmanagić, pripadao grupi koja je prva pokušala likvidirati Hitlera.

Potom je jedan Ferid Džanić izveo prvu pobunu u Hitlerovoj vojci u Villefrancheu, na jugu Francuske.

Zato je antifašizam zajedničko nasljeđe Bosanskih Muslimana sa zapadnim Saveznicima kojeg Evropljani proslavljaju u Normandiji, a ne nasljeđe Crvene Armije kojeg Rusi proslavljaju u Moskvi.

Nije li sada nakon agresije na Ukrainu svima jasno sa kakvim „antifašistima” smo mi u BiH se nosili cijeli vijek.

Vizije generala Georgea Pattona su vizije bosanskih antifašista!

Nadamo se da će nakon geopolitičkih potresa stvari izgledati mnogo autentičnije i neće se kalkulirati sa povijesnim činjenicama za račun geopolitičkih interesa.

PRESS  stranke NAPRIJED!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
LinkedIn
Print

PRIDRUŽITE NAM SE!