Delegacija NAPRIJED! BiH: Počast generalu rahmetli Mustafi Hajrulahoviću “Talijanu” – Simbol hrabrosti i odlučnosti u odbrani Bosne i Hercegovine

Na današnji dan, prije 26. godina, umro je ratni komandant i heroj odbrane grada Sarajeva, Mustafa Hajrulahović Talijan.

Povodom godišnjice delegacija pokreta Naprijed! BiH posjetila mezar generala, rahmetli Mustafe Hajrulahovića, poznatog kao “Talijan”, u haremu Alipašine džamije u Sarajevu. Kroz učenje Fatihe i polaganje cvijeća, odali su počast jednom od najvećih sinova odbrambenog rata u Bosni i Hercegovini.

“Talijan” se istakao od samih početaka odbrane Bosne i Hercegovine, napustivši JNA 1991. godine u činu kapetana kako bi se pridružio Armiji Republike Bosne i Hercegovine. Tokom rata, bio je komandant Prvog korpusa ARBiH, a kraj rata dočekao je u Glavnom štabu ARBiH.

Njegova hrabrost i predanost zemlji bili su neprikosnoveni, a talenat za vođenje i strategiju činili su ga jednim od ključnih lidera odbrane. Nažalost, Talijan nas je napustio uslijed srčanog udara 8. marta 1998. godine.

Generale, neka ti je vječni rahmet. Tvoja hrabrost ostaje simbol odlučnosti i inspiracija svim budućim generacijama Bosanaca i Hercegovaca u čuvanju i odbrani naše jedine domovine Bosne i Hercegovine

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
LinkedIn
Print

PRIDRUŽITE NAM SE!