Dr.Gordana Ćehović: ZAŠTO SAM ODABRALA POKRET NAPRIJED?

Izlaganje Dr.Gordane Ćehović,

potpredsjednice NAPRIJED! BiH

Dame i gospodo, dragi prijatelji pokreta NAPRIJED! BiH,

Sve vas pozdravljam i selamim, nije mi problem to reći bez ikakvih ustezanja.

ZAŠTO POKRET NAPRIJED!?

Zašto je pokret NAPRIJED dobio moje povjerenje? Kao što ste sami uočili, politička platforma “NOVA BOSANSKA POLITIKA” je po mom osobnom sudu nešto sasvim novo na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini.

Novo, jer je politički momentum u BiH sazreo za jedno kvalitetno pospremanje na političkoj sceni, pošto se politička paradigma skoro svih političara u Bosni svodi uglavnom na tezu lične koristi. Pri tome se zanemaruje stalno padanje kvaliteta života običnog bosanskog čovjeka, zanemaruje se položaj BiH na međunarodnom planu zbog veoma loše vanjske politike, zanemaruje društvena zbilja podjela koje su zabetonirane etničkim zidovima i koji su prepreka ujedinjenju BiH društva, zanemaruju se svi politički izazovi koji stoje pred Bosnom i Hercegovinom. Istina, ne deklarativno, ali ono što mene posebno brine je iseljavanje mladih i obrazovanih ljudi, sve veći broj lažnih diploma zbog kojih plaćamo visoku cijenu u društvu. Kao da je izgubljen moralni kompas i sposobnost prepoznavanja razlika između ispravnog i pogrešnog. Svjedočimo moralnom sunovratu zbog neadekvatne društvene akcije, Parlament je odavno postao tribina na kojoj moralne kreature ponižavaju zdrav razum. Naše društvo je odavno na nizbrdici s tom razlikom što je vladavina aktuelnih povećala nagib kojim klizimo u sunovrat. Pri tome ne treba zaboraviti da svaka nizbrdica ima svoje ubrzanje i da povratka nema dok se ne dosegne dno. Čini mi se da smo mi dosegli dno, ali i dalje kopamo. To svakako povećava osjećaj nesigurnosti svakog građanina ove prelijepe zemlje zbog stalnog podizanja tenzija koje traju posljednjih godina i decenija.

JESMO LI MI ZAISTA DRŽAVA OTKAZANE BUDUĆNOSTI, na čijem horizontu vidimo stalne prijetnje i neprijatelje? Može li se taj politički čvor razriješiti ili nam slijedi konačni razlaz koji na Balkanu nikada ne može biti miran razlaz?

Zbog ovih izazova koji su djelomično nabrojani, NOVA BOSANSKA POLITIKA je ponudila u svom programu konkretna rješenja i zato sam rado prihvatila da budem dio ove pozitivne bosanske političke priče koja konačno nudi rješenja bez rušenja političke stabilnosti i stvaranja osjećaja nesigurnosti. Naprotiv, ulijeva poseban osjećaj konačnog rješenja jer optimizam može poboljšati sreću samo ako je usklađen sa odgovornošću i savjesnošću. Kao što rekoh, prihvatila sam, ali sam posebno počašćena prijedlogom da budem čak i u rukovodstvu pokreta NAPRIJED sa jakom željom da budem sudionik povijesnih događaja koji će uslijediti na EU i NATO putu Bosne i Hercegovine.

Želim da budem kreator novih bosanskih politika koje nude rješenja u zdravstvu i borbi protiv korupcije, na način kako je to predloženo u našem programu.

Želim dati doprinos u brisanju barijera između bosanskohercegovačkih građana koje se stalnim podizanjem tenzija osnažuju umjesto da slabe i brišu.

Želim da gradimo međusobno povjerenje i da na taj način gradimo političku stabilnost. Samo jačanjem institucija države snažimo Bosnu i Hercegovinu kako bi se mogla nositi sa izazovima koji joj se nameću. Pri tome ne smijemo zaboraviti da vrijeme našeg života prolazi, da gubimo najdragocjeniju vrijednost – životnu, koja se ne može nadoknaditi. I zato nema vremena za oklijevanje!

Želim da se jasno zna da vjerujem čovjeku i timu na čelu kojeg je upravo gospodin Šemsudin Mehmedović, koji svojim radom ulijeva povjerenje da ćemo biti drugačiji od ostalih. Realizirajući program pokreta NAPRIJED upravo na temelju platforme Nove Bosanske Politike.

 

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
LinkedIn
Print

PRIDRUŽITE NAM SE!