ENERGETSKA NE-SIGURNOST!

Kolaps elektroenergetskog sistema u Bosni i Hercegovini: Posljedica apsolutne nebrige o energetskoj sigurnosti

Kolaps elektroenergetskog sistema u Bosni i Hercegovini je, šta god da istraga o današnjem incidentu pokaže, posljedica i pokazatelj apsolutne nebrige o energetskoj sigurnosti države, privrede i građana! Dok su se ozbilje države već odavno pripremile strategiju za borbu protiv globalne energetske krize, bh. vlasti već godinama ne samo da zanemaruju nego i besprizorno uništavaju i zloupotrebljavaju energetske potencijale naše države.

Dugogodišnje zanemarivanje energetske strategije:

Današnji elektroenergetski kolaps je jasan dokaz da ne postoji nikakva sigurnost snadbijevanja i opstanka ključnog energetskog sistema, iako smo država sa daleko najvećim energetskim potencijalima u regiji bilo da je riječ o termo, solarnim, hidro i vjetrolektranama.Utvrđivanje odgovornosti za incident:Nadležne institucije će morati utvrditi odgovornost za današnji incident, koji će bez sumnje nanijeti štetu ne samo privrednim subjektima, nego i građanima i državi direktno. Ali, ovdje nije samo riječ o izolovanom incidentu, ovdje se radi o sistemskom, nesavjesnom i čini se svjesnom urušavanju energetske sigurnosti Bosne i Hercegovine. Ovo posljednji alarm, jer možda sljedeću energetsku krizu nećemo dočekati.

Nepotizam i političke igre u energetskom sektoru:

Godinama Elektroprijenos nije ulagao u mrežu, novac je stajao na računima, politika je krojila svoje ucjene i trgovine zbog čega smo danas u poziciji da u trenu stane cijela država.

Poziv na hitne reforme:

Bosna i Hercegovina treba stručne ljude na ključnim pozicijama, moramo otkloniti stranačke poslušnike i amatere sa pozicija koje odlučuju o našoj sudbini. Ovi koji sada sjede u odgovornim foteljama u Vladi FBiH, EP BiH, NOS-u, Elektroprijenosu su, današnji kolaps je to zorno pokazao, ne samo nesposobni nego vjerojatno i zlonamjerni!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
LinkedIn
Print

PRIDRUŽITE NAM SE!