HISTORIJSKI DAN ZA BiH: Usvojena UN-ova Rezolucija o Srebrenici!

Generalna skupština UN-a usvojila je rezoluciju kojom 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je većinom glasova usvojila Rezoluciju o SREBRENICI.

Za je glasalo 84, protiv je bilo 19, a suzdržano 68.

Rezoluciju su predložile države koje s tim imaju teško historijsko iskustvo – Njemačka i Ruanda. Tekst su naknadno sponzorirale još 34 države među kojima su sve bivše jugoslavenske republike osim Srbije i Crne Gore.

Generalna skupština UN-a je Rezoluciju naziva Međunarodni dan sjećanja i obilježavanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995. donijela pozivajući se na presude Međunarodnog suda pravde te Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, a naglašava da je krivična odgovornost za genocid individualizirana.

Šta donosi rezolucija?

Rezolucijom je 11. juli proglašen Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995. koji će se obilježavati svake godine.

Također se osuđuje svako negiranje genocida u Srebrenici i poziva se sve države da spriječe negiranje genocida čuvanjem utvrđenih činjenica, uključujući i kroz svoje obrazovne sisteme.

Rezolucijom se osuđuje veličanje presuđenih ratnih zločinaca.

Također se naglašava važnost dovršetka procesa pronalaska i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici.

Rezolucija podsjeća sve države na obaveze iz Konvencije o genocidu koje podrazumijevaju sprečavanje i kažnjavanje genocida, te poštivanje relevantnih odluka Međunarodnog suda pravde.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
LinkedIn
Print

PRIDRUŽITE NAM SE!