I nakon svega, Vijeće ministara je odbilo prijedlog da 11. juli u BiH bude dan žalosti

Još jedna godina u nizu godina tuge i bolnih sjećanja na svirepa ubistva nedužnih Bošnjaka i na strahote masovnih grobnica. U Memorijalnom centru u Potočarima će, 11. jula 2024. godine, porodice žrtava genocida u Srebrenici sahraniti posmrtne ostatke svojih najbližih članova. Dijelovi tijela žrtava pronađeni su u nekoliko grobnica koje su pripadnici Vojske Republike Srpske (ko zna koliko puta) prekopavali i premještali s ciljem prikrivanja tragova ovog svirepog zločina.

Prema presudama međunarodnih sudova, kao i sudova u Bosni i Hercegovini, u genocidu u Srebrenici je 1995. godine ubijeno oko 8.372 Bošnjaka, za šta je, do sada, osuđeno više od 50 osoba, na više od 700 godina zatvora.
Nakon fizičkog genocida, preživjele porodice žrtava se godinama bore i sa psihičkim genocidom, koji se dodatno produbljuje nepoštivanjem obilježavanja godišnjica i odavanja počasti žrtvama.

Nažalost, izgleda da ništa nije dovoljno tužno da izazove minimum empatije kod pojedinaca, a imati empatiju prema drugima znači da se možemo „staviti u njihove  cipele“, odnosno da možemo zamisliti kako bismo se osjećali da smo u istoj situaciji. Očigledno je da se mnogima teško „staviti u tuđe cipele“, pogotovo u one koje su prešle tako težak put kao što je put spasa, koji se pretvorio u put smrti za brojne stanovnike Srebrenice.

I tako u Bosni i Hercegovini 11. juli neće biti proglašen danom žalosti, kada se obilježava 28. godišnjica genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, jer o tome Vijeće ministara BiH nije postiglo saglasnost. Tačnije, protiv ove odluke su bili ministri iz Republike Srpske.

Dan žalosti će 11. jula biti na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, a odluku o tome donijela je Vlada Federacije BiH. Obilježava se obaveznim isticanjem zastave BiH na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade Federacije BiH i institucija Federacije BiH. Takođe, na Dan žalosti se ne mogu održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH, a medijske kuće na teritoriji Federacije BiH su obavezne uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje.

Napominjemo da je usvajanjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici ispred Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, u maju tekuće godine, 11.juli proglašen Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Jasmina Ljutović-Katana

NAPRIJED!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
LinkedIn
Print

PRIDRUŽITE NAM SE!