Mehmedović: Nikšiću, ostavka ili odustani od dogovora sa Viškovićem – prevario si i žive i mrtve

Mehmedović: Nikšiću, ostavka ili odustani od dogovora sa Viškovićem – Nikšić je nanio štetu od 4,5 milijardi maraka. Morao je tražiti da Srbija plati dug od korištenja hidroelektrana na Drini da bi se pristupilo bilo kakvom novom sporazumu o gradnji HE sa Srbijom.

Poručio je ovo predsjednik stranke Naprijed i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Šemsudin Mehmedović u reakciji na izvjavu premijera FBiH Nermina Nikšića da je s premijerom Rs Radovanom Viškovićem dogovorio projekat HE Buk Bijela.

“Ovo je katastrofalna greška Nermina Nikšića zbog koje bi morao podnijeti ostavku. Umjesto da koristi poziciju i ucijeni realizaciju HE Buk Bijela i projekata srednja – gornja Drina, on potpisao što je Dodik od njega tražio.

Ovdje BiH nije dobila ništa, srpski svet je dobio 75 posto, Srbija 50 posto, a BiH je izgubila 4.5 milijardi maraka koliko se procijenjuje dug Srbije prema BiH za korištenje hidroelektrana na Drini od 1992”, ističe Mehmedović.

Dodaje: “Vidjeli smo iz izjava Dodika u Crnoj Gori koliko je bilo važno da Srbija dobije ove resurse. Nikšić je imao vrlo lagodan položaj i mogao je ucijeniti Srbiju da plati dugove. Nije to učinio i svako normalan će se upitati zašto to nije učinio. Da je Srbija imala takve argumente u rukama sigurno ih ne bi olako ispustila. Ako je ovo model plaćanja za ulazak u EU, onda molim Vas ne plaćajte više put u EU iz džepova građana BiH tako što ćete opet nagraditi Srbiju”.

 

“Osim toga, vrlo je dobro poznato da su projekti HE na Drini pod hipotekom masovnih grobnica, a Nikšić ni to nije koristio kao argument.

Prvobitni naslovi u medijima (npr, Oslobođenje) o postignutom dogovoru glasili su da je postignut dogovor oko HE Buk Bijela pa je to kasnije izmijenjeno u „projekte na Srednjoj Drini“. Očito je Nikšić intervenisao. U medijima u Rs ostalo je isto – dogovoren je HE Buk Bijela. Moram podsjetiti na važnu činjenicu: Izjava o izgradnji Hidroenergetskog sistema “Gornja Drina”, koju su potpisale vlasti entiteta RS sa vlastima Srbije temelji se na odredbama Zakona o unutrašnjoj plovidbi Rs kojima su sve rijeke u tom BiH entitetu, uključujući Drinu, proglašene kao „unutrašnje vode Rs-a“.

Ustavni sud BiH je odlukom U-9-19 proglasio neustavnim ovo zakonsko rješenje pojasnivši da rijeke predstavljaju imovinu kojom može raspolagati isključivo država”, navodi Mehmedović.

Na kraju, podsjeća Mehmedović na izjavu Amera Jerlagića koji navodi da je nakon određenog perioda korištenja (HE na Drini) trebalo da dođe do podjele tih potencijala sa Bosnom i Hercegovinom.

„Naše procjene su da se radi o iznosu od 4,5 milijarde eura, novca koji je po tržišnim vrijednostima otuđen sa ove dvije hidroelektrane bez bilo kakvog sporazuma između dviju suverenih nezavisnih država. Srbija otuđuje tu energiju od Bosne i Hercegovine. Ljudi odu u zatvor zbog vreće brašna, a evo, uzima neko energiju sa dvije hidroelektrane dvadeset godina“, rekao je svojevremeno Jerlagić.

 

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
LinkedIn
Print

PRIDRUŽITE NAM SE!