Mehmedović: “Nisu ovo više ’90, Vučiću, ne bi gledao Sarajevo s okolnih brda”

Rezolucija o genocidu u Srebrenici nije UROTA prema narodu, može biti jedino urota prema politici 90-ih koju pokušavaju ponovo oživjeti. Vučić mora biti svjestan posljedica ukoliko inicira bilo kakve nerede na prostoru Balkana, a posebno u BiH. Molitve i blagoslovi SPC su opasni, znamo gdje je to vodilo, kaže u intervjuu za Mrežu gosp. Šemsudin Mehmedović, predsjednik stranke NAPRIJED.

Mehmedović govori i u Vučićevoj “Pandorinoj kutiji”, Dodikovoj karti u jednom pravcu, slaboj Trojci, Vukoji, kumu i konobarici.

“Rezolucija o Srebrenici nije bilo kakva urota protiv bilo kakvog naroda. To može biti urota protiv politika 90-tih koje, nažalost, neki visokopozicionirani dužnosnici Srbije i manjeg bh. entiteta Rs pokušavaju ponovo da ožive”, ocijenio je Mehmedović.

I ako se oni nalaze u toj političkoj grupaciji koja doživljava to kao urotu, nastavlja Mehmedović, onda su njihovi kriteriji i mjerila potpuno anticivilizacijski.

“Onda mogu govoriti o uroti protiv svojih politika, a ne protiv države Srbije i entiteta Rs-a. To je urota protiv jedne politike kojoj je presuđeno na Međunarodnom sudu u Hagu”, kategoričan je Mehmedović.

Dizanje prašine iz Srbije i Rs oko glasanja o Rezoluciji ocijenio je pokušajem homogenizacije Srba da bi, kako kaže, zaštitili sve ono što su Dodik i Vučić sve ove godine radili.

“To je zaštita politika koje su retrogradne, kojima je presuđeno, koje su destabilizirajuće za čitav region, ne samo za Bosnu i Hercegovinu. I, čini mi se, konačno određeni diplomatski centri na zapadu su počeli da shvataju da je destabilizirajući faktor broj jedan u regionu upravo Vučić koji se nije izdigao iznad politika koje je zastupao 90-ih godina. Sarajlije se itekako sjećaju njegovih politika i njegovih radikalnih stavova”.

Napravio bih paralelu u ponašanju SPC-a 90-ih godina kada su nosili mošti cara Lazara podižući nacionalnu svijest kod srpskog naroda u BiH, i ove sada aktivnosti SPC-a, i u Makedoniji, Crnoj Gori, BiH – oni pokušavaju na taj način da eliminišu bilo kakav pokušaj oponiranja politikama koje zastupaju Vučić i njegov trabant Dodik, i na taj način homogeniziraju i političku svijest kod srpskog naroda u BiH. Da bi pokazali – evo vidite, i rezolucija o Srebrenici je udar na srpski narod”.

Patrijarh je održao molitvu za odlazak Vučića u New York i dao mu blagoslov, a Mehmedović je to prokomentarisao da ‘se svi sjećamo da su i Arkana blagosiljali visoki dužnosnici SPC-a’.

“To je jedna vrlo opasna aktivnost vjerske zajednice, ako je možemo tako nazvati, jer se ona pretvara u jedan iščašeni centar političke moći – upravlja  političkim procesima srpskog naroda na čitavom Balkanu, što je vrlo destabilizirajuće”.

Komentarisao je i Vučićevu izjavu da ako dođe do usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici u UN-u – otvara se Pandorina kutija.

“Ne znam šta bi oni još mogli otvoriti što nisu otvorili. Ništa nas ne može iznenaditi kada je u pitanju Vučićeva politika. Oni pokušavaju da kroz isijavanje straha među narodima vrše homogenizaciju, prije svega, srpskog naroda, i s druge strane pokušavaju da drugim narodima na Balkanu ulijevaju strah od eventualnog sukoba. Nisu ovo 90-te godine, nema više mjesta za strah kod bilo koga na Balkanu od takvih politika. Drugačije su geopolitičke okolnosti i odnosi na Balkanu. Vučić može sanjati o nekim velikodržavnim projektima, zastupati politike koje su napravile nered i sve te zločine, ali siguran sam da više ne bi se to dešavalo na način kako je to Vučić gledao s okolnih brda oko Sarajeva. Vučić mora biti svjestan posljedica ukoliko on bude taj koji će inicirati bilo kakve nerede na prostorima Balkana, a pogotovo BiH.”

Govorio je i o izjavi Željke Cvijanović koja ga je nazvala ‘omiljenim mudžahedinskim kumom’.

“Dok sam ja provodio zakon, Cvijanović je bila konobarica na prostorima Teslića i mi se vrlo dobro znamo. Nekad kad sam bio općinski vijećnik, bio sam obavezan da prisustvujem vjenčanjima supružnika bez obzira o kome se radilo. Kod nas se to ne zove kumstvo, ja sam bio kao dužnosnik Općinskog vijeća prisutan na određenim vjenčanjima i ja se toga ne stidim. To je poštivanje porodičnog zakona koji je tada vrijedio. Kako ona to tretira u javnosti – to je recikliranje nekih tekstova koje su proizvodili upravo oni koji su vršili agresiju na BiH”.

Kaže i da Dodik može visokog predstavnika zvati turistom, ali on poštuje i mora poštovati njegove odluke.

“Jedino važeći izbori mogu biti prema Izbornom zakonu BiH i na temelju principa koje je usvojio CIK. Dodik kao i ranije svoj kukavičluk pokušava da sakrije iza svesrpskog političkog nastupa, pokušava da zaštiti svoje političke stavove da i opozicija podržava jedan takav pristup.  Ohrabrujuće je da mu je opozicija otkazala poslušnost”, izjavio je Mehmedović u intervju na FTV-u.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
LinkedIn
Print

PRIDRUŽITE NAM SE!