Mehmedović oštro protiv Dodikovih prijetnji: Milorade nismo mi samo dio Bosne! MI SMO BOSNA I HERCEGOVINA!

Šemsudin Mehmedović zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine i lider stranke NAPRIJED! BiH: Nove panične prijetnje Milorada Dodika samo potvrđuju da sankcije Sjedinjenih Američkih Država sve teže podnosi te da je neophodno još snažnije stisnuti obruč antibosanskom i antidejtonskom djelovanju.

Reakcija gospodina Dodika predstavlja uvod u novi talas pokušaja destabilizacije Bosne i Hercegovine, a to dolazi u vrijeme kada otvaramo pregovore sa EU. Njegove prijetnje su posebno upućene Bošnjacima, za koje kaže da “mogu živjeti na 25 posto teritorije”.

Ova izjava jasno pokazuje trajno postojanje genocidne namjere u politici koju Dodik sprovodi!

Određivanje koliko i gdje Bošnjaci mogu živjeti, negiranje njihovog imena, jezika i pripadnosti cijeloj Bosni, tragovi su zločinačkog projekta čiji su glavni protagonisti već osuđeni i osramoćeni u Hagu.

OHR, kao ključni međunarodni mehanizam, ne smije ignorirati ovakvo širenje mržnje i straha prema Bošnjacima, posebno onima koji žive u manjem entitetu.

Nije OHR ustanovljen da bi donosio samo minorne i tehničke izmjene zakona u BiH, već da spriječi rušenje mirovnog sporazuma i ustava te da ima ovlasti otkloniti ovakve prijetnje miru, stabilnosti i budućnosti države.

Visoki predstavnik ne smije bježati od odgovornosti i kriti se iza donošenja tehničkih rješenja.

Dodik jeste pod sankcijama SAD-a, ali se mora naći i pod sankcijama OHR-a, koji je najpozvaniji da štiti Dejton i mir koji Dodik napada.

 

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
LinkedIn
Print

PRIDRUŽITE NAM SE!