Mehmedović ponudio privremeno rješenje za BHRT i FTV te pozvao na povećanje stepena naplate RTV takse

Zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine je pozvao Edina Fortu, ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine i Nermina Nikšića, premijera Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, da hitno organiziraju sastanak povodom finansiranja javnog servisa.

Mehmedović je apelovao na nadležne da s Belminom Karamehmedovićem, generalnim direktorom BHRT-a i Džemalom Šabićem, generalnim direktorom Federalne televizije naprave sastanak kako bi se postigao dogovor o privremenoj raspodjeli sredstava od RTV takse koja su prikupljena u Federaciji Bosne i Hercegovine i nalaze se na računu Elektroprivrede Bosne i Hercegovine.

Na tom sastanku se, prema prijedlogu Mehmedovića, novac koji je već prikupljen može doznačiti BHRT-u i FTV-u kako bi isplatili plate radnicima.

“Radnici BHRT-a i Federalne televizije ne primaju plate za svoj rad, pa je potrebno da se hitnim dogovorom o privremenoj raspodjeli sredstava od RTV takse do 31. juna 2024. godine prebace novčana sredstva ovim javnim servisima u visini potrebnoj za isplatu plata svim radnicima BHRT-a i Federalne televizije. Preostali iznos novčanih sredstava od RTV takse koji je na računu Elektroprivrede Bosne i Hercegovine rasporedio bi se u skladu sa konačnim dogovorom direktora BHRT-a i Federalne televizije o raspodjeli sredstava od RTV takse koja su prikupljena u Federaciji Bosne i Hercegovine”, kazao je on.

Mehmedović kaže kako je za realizaciju potrebno da Vlada Federacije Bosne i Hercegovine što prije sačini izmjenu Zakon o izvršnom postupku Federacije BiH, na način da se utvrdi da račun za RTV taksu ili izvod iz poslovnih knjiga za cijenu RTV takse ima svojstvo vjerodostojne isprave, čime bi se omogućilo povećanje stepena naplate RTV takse u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
LinkedIn
Print

PRIDRUŽITE NAM SE!