Mehmedović se zahvalio Premijeru Kosova i Zamjenici, što su institucionalizirali provedbu Rezolucije UN o genocidu u Srebrenici!

Jučerašnja posjeta bila je prilika da se zahvalimo Premijeru Kosova i Zamjenici, što su institucionalizirali provedbu Rezolucije UN o genocidu u Srebrenici!

Njihova posvećenost ovom važnom pitanju svrstala je Kosovo na stranu civiliziranog svijeta i pokazala hrabrost u suočavanju sa bolnom prošlošću.

Rezolucija UN-a o genocidu u Srebrenici predstavlja civilizacijski iskorak svjetske zajednice i bar djelomično očuvanje digniteta svjetske organizacije. Njeno prihvaćanje i provedba od strane kosovskih vlasti signal su poštovanja prema žrtvama i opomena budućim generacijama o važnosti prevencije sličnih zločina.

Pored toga, analizirani su i problemi u zastoju Berlinskog procesa, kao i posljedice tog zastoja. Ovaj proces, koji je ključan za regionalnu stabilnost i integraciju, suočava se s brojnim izazovima koji zahtijevaju hitno rješavanje. Zastoj u Berlinskom procesu može imati ozbiljne posljedice po političku i ekonomsku situaciju u regiji, te je neophodno zajednički raditi na njegovom ponovnom pokretanju.

Danas se sva civilizirana društva prisjećaju zločina genocida u Srebrenici. To je civilizacijska mrlja na savjesti cijelog čovječanstva, ali i opomena budućim generacijama o tome šta ih može zadesiti ako skrenu pažnju s izazova koji su stalno prisutni.

Pamtiti Srebrenicu znači raditi na izgradnji svijeta u kojem se slični zločini više nikada neće ponoviti.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
LinkedIn
Print

PRIDRUŽITE NAM SE!