Mehmedović za RTK Kosovo: BiH je dobila pravno diplomatski akt za dalju borbu

Šemsudin Mehmedović, poslanik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, rekao je da je usvajanjem Rezolucije o Srebrenici napravljen zadovoljavajući pristup u formalno-pravnom aspektu, jer je BiH dobila moćan pravni akt za dalju međunarodnu bitku. .

Rekao je da se žrtve sada ohrabruju da traže odštetu.

“Sprečavanje genocida je ključni efekat ove rezolucije usvojene u UN-u, jer će sve zemlje svijeta, pa i one koje su bile protiv toga, saznati da je u Bosni i Hercegovini bilo genocida”, rekao je Mehmedović u “Lajmetu”. e finat“, na RTK (Radio Televizija Kosovo).

On je prokomentarisao Vučićev postupak u Skupštini UN, za koji je rekao da je njegova nova igra. Vučić je, dodao je, učestvovao u svim onim događajima koji su se dešavali u BiH, ali i situaciji u zemlji u vrijeme izglasavanja Rezolucije u Skupštini SBUN.

“Danas je sve proteklo u najboljem redu osim provokacija Milorada Dodika, koji je održao sjednicu Vlade, na kojoj je iznio svoj nastup u smislu nepriznavanja genocida u Srebrenici, kao i izjavu o početku podjele RS iz BiH”, rekao je Mehmedović.

On je naglasio da su pažljivo pratili ove akcije, dodajući da su ljudi i dalje zabrinuti da se 90-te neće vratiti.

Mehmedović je za Dodika rekao da je njegova politička karijera završena, jer se, kako je istakao, iz socijaldemokrate transformisao se u radikala, koji na prostorima Bosne i Hercegovine pokušava da implementira politiku 90-ih.

U međuvremenu, za aktuelne kreatore politike u Srbiji, Mehemdović je rekao da žive u nestvarnom svijetu, sa motom “Srpski svet”, kao što je nekada bilo “Svi Srbi u jednoj državi”, dodajući da se stabilnost u regionu može promijeniti onog trenutka kada Srbija prepozna greške politika koje su počinile zločine na balkanu.

Inače, Generalna skupština Ujedinjenih nacija izglasala je prijedlog-rezoluciju da se 11. jul proglasi “Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida 1995. godine u Srebrenici”.

Rezolucija se odnosi na činjenice utvrđene presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde, kao i domaćih sudova.

Za genocid nad najmanje 8.372 Bošnjaka i druge ratne zločine na području Srebrenice u Bosni i Hercegovini, više od 50 osoba osuđeno je na oko 700 godina zatvora.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
LinkedIn
Print

PRIDRUŽITE NAM SE!