Naprijed! BiH oštro osuđuje ponašanje Filozofskog fakulteta u Mostaru: Zahtjev za prekid manipulacije i poštovanje Istine!

Ova manipulacija historijskim činjenicama ne samo da pogađa građane Bosne i Hercegovine, akademsku zajednicu već i negira bogatu baštinu Mostara. Filozofski fakultet bi trebao biti čuvar istine i raznolikosti, a ne instrument politikanata i promjene historijskih činjenica.

Uklanjanje džamija s plakata izaziva ozbiljne sumnje u ozbiljnost i integritet organizatora Ljetne škole 2024. Poziv na širenje znanja ne bi trebao biti opterećen političkim ili vjerskim pristrasnostima.

Ovaj incident je potrebno istražiti i reagirati kako bi se očuvala objektivnost i poštovanje raznolikosti u obrazovanju. Istinski humanistički karakter Filozofskog fakulteta zahtijeva odgovornost za očuvanje kulturne raznolikosti, a ne njezino brisanje. Uklanjanje simbola vjerskog naslijeđa s plakata ne samo da umanjuje vrijednost škole, već i šalje pogrešnu poruku o otvorenosti za sve studente.

Pozivamo sve relevantne institucije da istraže ovaj slučaj i poduzmu mjere kako bi se spriječila politička ili vjerska manipulacija obrazovnih platformi. Mostar, kao grad multikulturalnosti, zaslužuje poštovanje prema svojoj prošlosti i budućnosti. Očekujem da će se javnost jednoglasno suprotstaviti ovakvim pokušajima prekrajanja identiteta grada i potaknuti dijalog koji će promicati zajedništvo i razumijevanje među svim zajednicama.”

PRESS  stranke NAPRIJED!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
LinkedIn
Print

PRIDRUŽITE NAM SE!