NAPRIJED: izražava apsolutnu podršku Emeli Mujanović i njenoj borbi za nošenje hidžaba u Oružanim snagama BiH

Individualna prava i slobode u smislu prakticiranja, izražavanja i odijevanja u skladu sa vjerskim načelima svih građana Bosne i Hercegovine su ono za šta se stranka Naprijed BiH zalaže i promoviše u svom programu rada.

U skladu sa članom 9. Evropske konvencije o slobodi mišljenja, savjesti i vjeroispovjesti ovo pravo uključuje slobodu da se promijeni vjera ili uvjerenje i slobodu svakog da, bilo sâm ili zajedno s drugima, javno ili privatno, ispoljava vjeru ili uvjerenje molitvom, podučavanjem, redovnim obavljanjem i obredom. Sloboda ispoljavanja vjere ili ubjeđenja podvrgava se samo onim ograničenjima koja su propisana zakonom i koja su neophodna u demokratskom društvu u interesu javne sigurnosti, radi zaštite javnog reda, zdravlja ili morala ili radi zaštite prava i sloboda drugih.
Izražavanje vjerske pripadnosti je jedno od temeljnih ljudskih prava, te nošenje hidžaba ne bi smjelo biti prepreka obavljanju niti jedne djelatnosti ukoliko osoba ispunjava sve druge kriterije za izvršavanje poslovne dužnosti.

Ovim putem obavještavamo javnost da izražavamo apsolutnu podršku Emeli Mujanović i njenoj borbi za nošenje hidžaba u Oružanim snagama BiH. Niti jednoj ženi u Bosni i Hercegovini nošenje hidžaba ne smije biti prepreka za djelovanje u bilo kojoj sferi poslovanja i neprihvatanje istog spada u direktnu diskriminaciju i kršenje temeljnih ljudskih prava.

Podsjećamo, Emeli Mujanović, pripadnici Oružanih snaga BiH na radnom mjestu nije dozvoljeno nošenje mahrame, a za ostvarivanje tog prava bori se na Ustavnom sudu BiH. Emela Mujanović je bosanska heroina koja se duže od deset godina borila za svoje pravo, ali i prava drugih žena da se u Oružanim snagama odjeva u skladu sa svojim vjerskim uvjerenjima. Nažalost, nakon više sudskih presuda i konstantnog pritiska Emela je odustala i obavijestila javnost da njena karijera u Oružanim snagama BiH završava.
Mujanović je 26. marta 2020. godine tužila Ministarstvo odbrane BiH pred Sudom BiH zbog diskriminacije i povrede ljudskih prava na slobodu vjere zbog zabrane nošenja mahrame u službi.

Mi u NAPRIJED izražavamo opredjeljenje da damo svaki vid podrške do ostvarenja prava koje joj je uskraćeno!

Amina Alihodžić

NAPRIJED! BiH

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
LinkedIn
Print

PRIDRUŽITE NAM SE!