“Naravno da ćemo reagovati. Ustavni sud BiH je…”

“Naravno da ćemo reagovati. Ustavni sud BiH je, kao što ste rekli, te zakone stavio van snage. Tako će ponovo uraditi”, rekao je Osmanović.

Podsjećanja radi, grb Nemanjića i himna Bože pravde u Republici Srpskoj bili su upotrebi sve do 2007. godine kada ih je osporio Ustavni sud BiH. Nedugo nakon toga, kako bi ispunila odluku Ustavnog suda BiH, Rs usvojila je novu himnu “Moja Republika”, a grb Nemanjića je zamjenjen amblemom.

Ukoliko dođe do usvajanja ovog Nacrta zakona, reagirat će Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Rs-a, potvrdio je za “Slobodnu Bosnu” delegat Adil Osmanović.

“Naravno da ćemo reagovati. Ustavni sud BiH je, kao što ste rekli, te zakone stavio van snage. Tako će ponovo uraditi”, rekao je Osmanović za “SB”.

Osmanović je potom pojasnio da ukoliko dođe do usvajanja ovog Nacrta zakona, slijedi određena procedura.

“NSRs usvoji, Klub Bošnjaka u Vijeću naroda pokrene pitanje vitalnog nacionalnog interesa”, rekao je Osmanović pojašnjavajući daljnje proceduralne aktivnosti: sjednica VN, pa Zajednička Komisija sastavljena od poslanika NSRs-a i delegata VN, pa onda Ustavni Sud Rs. Ako sve eto prođe, onda ide pred Ustavni sud BiH.

Već jedno pitanje vitalnog nacionalnog interesa nalazi se u ovoj proceduri, a pokrenuo ga je upravo Klub Bošnjaka u kojem je Osmanović. Riječ je o Izbornom zakonu Rs-a, koji predviđa da se na teritoriji ovog entiteta neće primjenjivati odredbe državnog izbornog zakona koje se odnose na izbore za funkcije i pozicije u Rs.

Zakonom se predviđa da sljedeći lokalni izbori na teritoriji entiteta Rs budu organizirani i održani po entitetskom zakonu. Po ovom zakonu, ulogu Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine u organizaciji budućih izbora u Rs preuzima Izborna komisija Rs.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
LinkedIn
Print

PRIDRUŽITE NAM SE!