Ne mogu podobni čuvati građane: I BiH je postala privlačna destinacija – za kriminalce

Zahvaljujući nedovoljno efikasnoj kontroli granica i korupciji, BiH postaje privlačna destinacija za bjegunce iz raznih dijelova svijeta, stvarajući ozbiljne sigurnosne izazove

Sve više međunarodnih kriminalaca pronalazi utočište na teritoriji Bosne i Hercegovine, koristeći slabosti u pravnom sistemu i složenu političku situaciju. Zahvaljujući nedovoljno efikasnoj kontroli granica i korupciji, čini se da BiH postaje privlačna destinacija za bjegunce iz raznih dijelova svijeta, stvarajući ozbiljne sigurnosne izazove za lokalne vlasti.

TERORIZAM

Nedavno je u akciji koju je provela SIPA na području Pala uhapšena jedna osoba koja se dovodi u vezu sa organizovanim kriminalom, terorizmom i drugim sličnim krivičnim djelima. Bio je član motociklističke bande koja je odgovorna za nekoliko bombaških napada u Italiji. Hapšenje na Palama dio je međunarodne policijske akcije koja je provedena u pet država.

Odranije su nam poznati slučajevi hapšenja pripadnika kavačkog klana u centru Banje Luke, te likvidacija vođe narkomreže iz Švedske Harrisa Österdahla na Stupu u Sarajevu.

– BiH kao i sve zemlje u svijetu je oaza za kriminalce. Međutim, BiH ima problem sa razvijenošću sigurnosnog sistema koji nije umrežen, imamo problem sa nedostatkom tehnike, kao i sa političkim neslaganjima na svim nivoima, što narušava i sigurnost, rekao je profesor Fakulteta kriminalistike, kriminologije i sigurnosnih mirovnih studija u Sarajevu Nedžad Korajlić.

Pojasnio je kakvu ulogu međunarodne policijske organizacije imaju u hvatanju ovakvih kriminalaca.

MEĐUNARODNA SARADNJA

– Nijedna sigurnosna agencija ne može sama da se izbori sa ovakvim problemom ukoliko nema saradnju sa međunarodnim službama kao što su Interpol, Europol, FBI i slične. Ako nema saradnje na međunarodnom nivou, imat ćemo lošu saradnju i na domaćem, dodao je Korajlić.

Poručio je da BiH prvo mora poboljšati političku situaciju, da imenujemo kompetentnije ljude na svim nivoima, kako bismo imali kvalitetnije istražitelje i forenziku i na taj način bili ukorak sa ostalima.

Izvor: Oslobođenje

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
LinkedIn
Print

PRIDRUŽITE NAM SE!