Održana sjednica Predsjedništva NAPRIJED: Pročitajte 14 zaključaka

Na osnovu presjeka političke situacije i rasprave NAPRIJED je na 2. sjednici PREDSJEDNIŠTVA održane 24.04.2024. god. usvojio sljedeće:
Zaključke:

Svjesni složenosti političke situacije, mi u političkoj stranci/pokretu „NAPRIJED“, u skladu sa političkim kapacitetima kojima raspolažemo, svoje političke aktivnosti ćemo, u narednom periodu, usmjeriti na sljedeće:

1. Odlučna i snažna podrška svim aktivnostima koji vode ka otvaranju pregovora sa EU, posebno u pogledu osiguranja što bržeg otvaranja pregovora i jačanja pregovaračkih kapaciteta.

2. Podupiranje napora ka punopravnom članstvu u NATO-u i u tom kontekstu, insistiranju, kod NATO-a i međunarodne zajednice, da naša država, u što kraćem roku, dobije konačan poziv za punopravno članstvo u NATO-u.

3. Osigurati sigurnost povratnika na cijelom teritoriju BiH, kao najranjivije skupine građana Bosne i Hercegovine, poseban fokus nakon 2.5.2024.

4. Odlučno i hrabro suprotstavljanje politikama negiranja genocida, a Rezolucija o Srebrenici će poslužiti kao čvrst oslonac i važan instrument za diskreditaciju ovih zlotvornih politika.

5. Snažno suprotstavljanje namjerama da se donošenjem novoga izbornog zakona, po volji Dodika i Čovića, uz servilan odnos Trojke, ponište i minorni benefiti koje je svojom odlukom osigurao Visoki predstavnik.

6. Odlučno suprotstavljenje antiustavnom političkom djelovanju političkih predstavnika RS-a kako bi se spriječilo dalje podrivanje institucija BiH.

7. Pomno ćemo pratiti razvoj situacije na terenu nakon usvajanja Rezolucije u Srebrenici, te ćemo poduzimati korake spram novonastale situacije, i nikakve entitetske linije razdvajanja nisu prihvatljive.

8. Predsjedništvo pokreta NAPRIJED BiH osuđuje Odluku SO-e Srebrenica o promjeni naziva ulica i trgova, kojima su narušeni univerzalni principi suživota, i prvom prilikom ćemo tražiti poništavanje takve odluke, a promptno tražimo od VP i OHR-a poništavanje takve odluke.

9. Nastavak gradnje objekata na lokalitetu Buk Bijela, Srebrenica…i dr lokaliteti u RS-u smatramo neprihvatljivim jer se grade na potencijalnim masovnim grobnicama, stoga NAPRIJED traži i očekuje od institucija svih nivoa da se ovakve aktivnosti obustave do utvrđivanja istine.

10. Nastavak aktivnosti na izgradnji i jačanju stranačke strukture.

11. Poduzimanje svih neophodnih organizacijskih i administrativnih radnji, postupaka i procedura kako bi se pravovremeno ispunili svi zakonski uslovi za izlazak naših kandidata na predstojeće lokalne izbore.

12. Razvijanje odnosa sa relevantnim predstavnicima iseljeništva i dijaspore i uspostavljanje najefektivnijeg modela saradnje.

13. Razvijanje i podsticanje intenzivne polemike u organima stranke/pokreta o svim ključnim političkim pitanjima kako bi doprinijeli izgradnji i unaprijeđenju političke kuture i prepoznatljivosti naših predstavnika.

14. Njegovanje kritičke svijesti i, uz snažan kritički uklon, nuđenje viđenja i rješenja svih političkih i općedruštvenih pitanja, ta rješenja moraju biti izraz naših programskih principa i vrijednosti, i nužno je da ista budu dostupna javnosti posredstvom medija, društvenih mreža i kroz druge forme komunikacije.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
LinkedIn
Print

PRIDRUŽITE NAM SE!