OPSTANAK DRŽAVE ISPRED PREDIZBORNIH POENA: Zahtjev za jasnim datumom otvaranja pregovora i rokom za članstvom u Evropskoj uniji

Evropska unija jeste važna, ali nam je važniji opstanak države, od sakupljanja predizbornih poena: Tražimo datum otvaranja pregovora i jasan rok za članstvo!

Članstvo u Evropskoj uniji i reforme na tom putu nemaju alternativu, šansa koju Evropska unija daje našoj državi za otvaranje pregovora je generacijski važna, ali se ne smije dozvoliti da zarad nekog kratkoročnog predizbornog poena, država izgubi na značaju i da neprincipijelni kompromis onemogući ne samo daljnji napredak nego i budućnost države.

Oni koji u ime građana Bosne i Hercegovine pregovaraju ovih dana moraju biti svjesni da bilo kakva, truhla, šićar trgovina zbog političkih poena ili zadržavanja vlastitih fotelja, može izazvati opasnu nestabilnost, potkopati državne institucije i ohrabriti snage koje neskriveno rade na rušenju ove države, dobrobiti građana i njene budućnosti.

Bosna i Hercegovina mora provoditi reforme, ali mora mnogo snažnije tražiti od Evropske unije da postavi rok, ne samo otvaranja pregovora, što je pod obavezno, i nego i članstva u Evropskoj uniji!

Obećanja koja se daju Srbiji o roku za članstvo, dok se Bosna i Hercegovina ostavlja na rezervi, direktno onemogućavaju i usporavaju ispunjavanje uvjeta u našoj zemlji.

Brisel mora znati da Srbija ne smije ući u Evropsku uniju prije Bosne i Hercegovine te da ako se to desi, kao što je to slučaj sada sa Hrvatskom koju HDZ sada obilato koristi za stvaranje političkog pritiska na BiH, naša zemlja će trajno ostati blokirana neugašenim hegemonističkim ciljevima susjednih država i crna rupa cijelog regiona.

Pregovaračima iz Trojke mora biti jasno da jeste Evropska unija važna, ali nam je opstanak Bosne i Hercegovine važniji te da ne smiju prodati našu budućnost u EU za nekakvu predizbornu priču o obećanom otvaranju pregovora, bez jasnog datuma.

 

PRESS stranke NAPRIJED! BiH

 

 

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
LinkedIn
Print

PRIDRUŽITE NAM SE!