Ovo prepucavanje je nažalost realna slika stanja Bošnjaka u BiH

“Sastanak političkih predstavnika Bošnjaka iz regije je davno morao biti održan. Zašto nije, odgovore trebaju dati upravo najglasniji.

Prije godinu sam sa ostalim zastupnicima u regionu u Skoplju okupio predstavnike Bošnjaka u parlamentima zemalja Balkana i potpisali smo i zajedničku Deklaraciju o ujednačenom pristupu. Štaviše, smatram da je potrebno da se sastajemo redovno i razgovaramo. Suviše je izazova sa kojima se zajednički suočavamo da bismo ignorirali jedni druge. To je naše pravo kao naroda i obaveza kao ključnog političkog faktora stabilnosti u regiji.


Ovo prepucavanje je realna slika stanja Bošnjaka u BiH, a i šire. Dok su oči Bošnjaka regiona usmjerene u BiH kao maticu, naši lideri se prepucavaju, uz beskoristan i uvredljiv riječnik.Što se tiče poziva, mislim da se površno ušlo u ovo, ali politički dijalog sa svima nema alternativu, ako želimo naći rješenje.

Najbolje bi bilo da član Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka bude inicijator ili domaćin, ali neće nikome turban pasti s glave ako i neko drugi potpiše pozivnicu. Žalosti saznanje da smo kao narod u ovako teškoj situaciji, da kod nekih izostaje uopće i želja za razgovor.

Javnost je ogorčena na prepucavanja sa ružnim i uvredljivim stavovima, uz botovsku borbu jednih protiv drugih.

To mora prestati ako hoćemo bilo kakvo jedinstvo. Ovo što je do sada vidljivo nije državotvoran pristup već stranačka politizacija i igranje emocijama.

Ne vidim ovaj sastanak kao neki nacionalni sveobuhvatni sabor Bošnjaka koji se treba dogoditi što prije i o tome treba razgovarati, već kao radni skup političara gdje treba napraviti neke konekcije i eventualni okvir za buduće djelovanje, svako u svom državnom, zakonskom i institucionalnom okviru”, naveo je Mehmedović.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
LinkedIn
Print

PRIDRUŽITE NAM SE!