PITAJTE NAPRIJED: Zašto je Zvizdić naveo Dodikove posjete Bjelorusiji i Rusiji, a izostavio Tursku?

PITANJE: Kako komentarišete izjave Zvizdića oko Dodikove turneje u potrazi za novcem – zašto je naveo posjete Dodika Bjelorusiji i Rusiji, a izostavio nastavak Dodikove turneje jer poslije Bjelorusije i Rusije ide u Tursku?

ODGOVOR: To je vrlo zanimljivo pitanje – jer Dodik je posjetama Lukašenku, Putinu i Erdoanu demonstrirao i izjavio da RS nije izolovana. Zašto u toj tvrdnji koristi i posjetu Turskoj, treba pitati Tursku. Turska je i članica NATO. Nije mu ovo prva posjeta Turskoj u politički vrlo osjetljivim trenucima. Očito da želi stvoriti dojam da on nije prijetnja muslimanima u BiH te da je ovo velika geopolitička igra, kao i da on nije lično protiv muslimana i Islama i da tu želi praviti balans jer opet napominjemo – Turska je za njega idealna – i članica NATO i vrlo kritična prema Zapadu i USA, i balansira u novom poretku, ima relativne pristojne odnose sa Rusijom…. Zvizdić moža nije trebao u svojoj izjavi izostaviti da Dodikova turneja koja dokazuje, prema Dodikovoj izjavi, da RS nije u izolaciji, uključuje i Tursku. To je činjenica, a ako je on izostavi, dobija puno veći značaj i puno veći upitnik nego što bi trebala.

Na kraju, zna se ko bi kod Bošnjaka trebao prvi dati komentar oko toga. U tome je cijeli problem. Mi nemamo takvog odgovora sa mjesta sa kojeg bi ga trebali imati. O „globalnoj igranki“ naši nas ne izvještavaju.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
LinkedIn
Print

PRIDRUŽITE NAM SE!