Pokret Naprijed POZIV VIJEĆU MINISTARA: Preispitajte odluku koja šteti BiH-EU odnosima

Pokret Naprijed najoštrije osuđuje odluku ministara u Vijeću ministara BiH da državljanima zemalja članica EU – Slovenije, Poljske i Rumunije – ne dozvole da glasaju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima svojih država u BiH na evropskim izborima u nedjelju, 9. juna.

Ta skandalozna odluka ministara iz entiteta RS, koju pravdaju time da su pomenute tri države nedavno na glasanju u UN podržale izglasavanje rezolucije o genocidu u Srebrenici, ogromna je mrlja u odnosima BiH sa ove tri države članice EU i sa EU u cjelini. Ovo je posebno zabrinjavajuće s obzirom na to da je BiH tek nedavno dobila zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora sa EU.

Uskraćivanje prava glasa državljanima EU na teritoriji BiH na predstojećim evropskim izborima apsolutno je protivno evropskoj orijentaciji BiH, kao i Bečkoj konvenciji. Dodikova politika, kojom se politizuje i osnovno pravo državljana EU da glasaju u svojim ambasadama u BiH, nanosi ogromnu štetu u odnosima BiH sa EU i predstavlja dodatnu prepreku otvaranju pregovora sa EU.

Zbog svega navedenog, pozivamo ministre iz entiteta RS da hitno preispitaju svoju odluku, urazume se i, dok još ima vremena, promijene svoju odluku.

U protivnom, naglašavamo još jednom, nanijeće nesagledive posljedice po državu BiH.

Vedad dr Silajdžić

Potpredsjednik NAPRIJED BiH!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
LinkedIn
Print

PRIDRUŽITE NAM SE!