Predsjedništvo stranke NAPRIJED održalo je danas 3. redovnu sjednicu u Tešnju

Tešanj, 19.05.2024.

BiH je u političkoj krizi. Pozivamo sve pro-Bosanske stranke da se ujedine u borbi protiv onih koji nasrću na integritet i suverenitet države. Srebrenica je ispit za sve nas, da li možemo biti ujedinjeni!

Danas je u Tešnju održana 3. sjednica Predsjedništva stranke Naprijed BiH. Dnevni red sjednice obuhvatio je nekoliko značajnih tačaka o kojima želimo informisati javnost.

Stav stranke Naprijed BiH o trenutnoj političkoj situaciji u zemlji

Stranka Naprijed BiH, želi jasno izraziti svoj stav o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Predsjednik stranke, gospodin Šemsudin Mehmedović, je na održanoj konferenciji za novinare iznio presjek analize trenutne političke situacije, na osnovu kojeg je otvorena rasprava, te je Predsjedništvo stranke donijelo zaključke o stavovima i budućem djelovanju stranke Naprijed BiH.

Neupitno je da je BiH u političkoj krizi, i u ovakvoj situaciji naglašavamo važnost jedinstva i odlučnosti u očuvanju integriteta i suvereniteta naše države. Svi politički akteri koji su orijentisani pro-Bosanski trebaju se jedinstveno podržavati i braniti od onih koji nasrću na integritet i suverenitet države.

Politički stavovi za Lokalne izbore 2024. godine

Prof. dr. Vedad Silajdžić, potpredsjednik stranke, imenovan je danas za šefa Izbornog štaba stranke Naprijed BiH i on je predložio članove izbornog štaba koje je Predsjedništvo usvojilo. Svjesni smo velikog interesa medija i javnosti za naše političke stavove u vezi s Lokalnim izborima 2024. godine, naš stav je jasan: gdje uspijemo pripremiti  čestite, sposobne i pravedne kadrove  kandidirat izaćemo sa prijedlozima za načelnike. Gdje ne uspijemo, u ovako kratkom vremenu, pripremiti vlastite kandidate kriteriji za podršku nekog od kandidata će biti isti: čestitost, sposobnost i pravednost.

Stranka Naprijed BiH se priprema za pravovremeno ispunjenje zakonskih uslova za izlazak na izbore i namjeravamo se maksimalno angažovati kako bismo građanima ponudili alternativu. Naš cilj je da kroz ove izbore osjetimo raspoloženje građana prema Novoj Bosanskoj Politici koja među Bošnjacima, Srbima i Hrvatima traži sagovornike za stvaranje jakog državotvornog saveza kojem je na prvom mjestu građanin i njegova prava, prije svega pravo na dostojanstven život.

PRESJEK TRENUTNE POLITIČKE SITUACIJE

 

 1. Politička kriza u BiH: Nakon odluke visokog predstavnika Schmidta o izmjenama Izbornog zakona i Rezolucije o Srebrenici, politička kriza u BiH dobija novu dinamiku koja može dovesti do daljnje eskalacije. Najave iz Srbije dodatno destabiliziraju situaciju i potencijalno izazivaju konflikte.

 

 1. Odlaganje pregovora s EU: Složeni politički odnosi u BiH i regiji mogu dugoročno odgoditi početak pregovora s EU i usporiti progresivne političke težnje.

 

 1. Blokada rada institucija: Blokada efikasnog rada institucija BiH usporava put BiH ka EU i NATO-u.

 

 1. Usvajanje Rezolucije o Srebrenici: Predviđeno za 23. maj 2024., usvajanje Rezolucije vraća nadu u izgradnju mira i povjerenja te potkopava destruktivne velikosrpske političke narative.

 

 1. Politički pokret NAPRIJED BiH najoštrije osuđuje podršku presuđenim ratnim zločincima od strane Zamjenika ministra odbrane BiH i Načelnika glavnog štaba OS BiH

 

 1. Sadržaj Rezolucije o Srebrenici: Sadržaj Rezolucije više je izraz političkog napora nego formalno-pravnog akta, ublažen u odnosu na prvobitni prijedlog koji je bio povoljniji za BiH
 2. Efekti američke „Crne liste“ već snažano utječu na političke procese u našoj državi!

 

 1. Politika HDZ-a u BiH: HDZ BiH, kroz saradnju Čovića i Dodika, teži stvaranju zakonskih uslova za trajni primat na političkoj sceni BiH. Pritisak za izmjenu Izbornog zakona po njihovoj mjeri je izgovor za dodatne ustupke trojke u Federaciji BiH i na državnom nivou.

 

 1. Neuspjeli sastanak trojke: Dodatno je usložnio političku scenu pred usvajanje Rezolucije o Srebrenici.

 

 1. Podrška kandidatu za načelnika Srebrenice: Bez kalkulacija, podrška kandidatu Avdić Muhamedu, prema zahtjevu grupe stranaka iz Srebrenice.

 

 1. Kadrovsko devastiranje institucija: Nastavlja se kadrovsko devastiranje institucija BiH sa negativnom tendencijom debalansa na štetu Bošnjaka. Posljednji u nizu je oblikovanje ambijenta za izbor Vukoje za sudiju Ustavnog suda, što je još jedan u nizu mehanizama blokada efikasnog rada institucija BiH, u ovom slučaju Ustavnog suda BiH, na duži vremenski period (19 godina).

 

 1. Dodikovi pokušaji destabilizacije: Najavljeni Dodikovi politički potezi dodatno će otežati funkcioniranje institucija BiH! Vapaji za podrškom opozicije u RS-u da se pridruže blokadama provedbe Izbornog zakona BiH, nisu urodili plodom, što može smanjiti eskalaciju sigurnosnih prijetnji

 

 1. SKY aplikacija i karteli: U javnom prostoru su izazvali političku destabilizaciju, ali i nemjerljivu štetu BiH, stoga se od agencija za provođenje zakona očekuje i traži da se ovi slučajevi što prije uvedu u pravosudni tok.

 

 1. Nabavka lijekova: Neodgovornost svih nivoa  vlasti u pogledu nabavke neophodnih lijekova (citostatika) može ozbiljno ugroziti zdravlje građana Bosne i Hercegovine.

 

 1. Korupcija i bahatost: Korupcija i bahatost na svim nivoima vlasti dodatno otežavaju funkcioniranje institucija, fokusirajući se na opstanak na vlasti, a ne na probleme građana.

 

ZAKLJUČCI  SA III SJEDICE PREDSJEDNIŠTVA

 

Svjesni složenosti političke situacije, mi u političkoj stranci/pokretu „NAPRIJED“, u skladu sa političkim kapacitetima kojima raspolažemo,  na sjednici Predsjedništva NAPRIJED BiH, održanoj 19.05.2024.godine usvojili smo sljedeće:

 

 1. Podrška EU pregovorima: Odlučna i snažna podrška svim aktivnostima koji vode ka otvaranju pregovora sa EU, bez ucjena sa bilo koje strane,

 

 1. Podupiranje NATO članstva: Insistiranje na punopravnom članstvu BiH u NATO-u i brzi prijem države u NATO.
 2. Sigurnost povratnika: Osigurati sigurnost povratnika na cijelom teritoriju BiH, kao najranjivije skupine građana Bosne i Hercegovine, s posebnim fokusom nakon 23..5.2024.

 

 1. Suzbijanje negiranja genocida: Odlučno suprotstavljanje politikama negiranja genocida, koristeći Rezoluciju o Srebrenici kao važan instrument.

 

 1. Politički pokret NAPRIJED BiH najoštrije osuđuje podršku presuđenim ratnim zličincima od strane Zamjenika ministra odbrane BiH i Načelnika glavnog štaba OS BiH

 

 1. Protivljenje novom Izbornom zakonu: Snažno protivljenjenje namjerama donošenja novoga Izbornog zakona, po volji Dodika i Čovića, uz servilan odnos Trojke, čime bi se HDZ-u dao preferencijalni status na izborima, te da se ponište i minorni benefiti koje je svojom odlukom osigurao Visoki predstavnik.

 

 1. Očuvanje institucija BiH: Odlučno čuvanje institucija BiH kao i suprotstavljenje antiustavnom političkom djelovanju političkih predstavnika RS-a.

 

 1. Praćenje situacije nakon Rezolucije: Pomno praćenje razvoja situacije nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici i poduzimanje potrebnih koraka i nikakve entitetske linije razdvajanja nisu prihvatljive.

 

 1. SKY aplikacija i karteli: U javnom prostoru su izazvali političku destabilizaciju, ali i nemjerljivu štetu BiH, stoga se od agencija za provođenje zakona očekuje i traži da se ovi slučajevi što prije uvedu u pravosudni tok.

 

 1. Pripreme za Lokalne izbore 2024.: Maksimalan angažman u pripremama za lokalne izbore i nuđenje alternative postojećem stanju.

 

 1. Izgradnja stranačke strukture: Nastavak aktivnosti na jačanju stranačke strukture.

 

 1. Pripreme za izbore: Poduzimanje svih neophodnih organizacijskih i administrativnih radnji, postupaka i procedura kako bi se pravovremeno ispunili svi zakonski uslovi za izlazak naših kandidata na predstojeće lokalne izbore.

 

 1. Odnosi s dijasporom: Razvijanje odnosa sa relevantnim predstavnicima iseljeništva i dijaspore i uspostavljanje najefektivnijeg modela saradnje.

 

 1. Unutrašnja polemika: Intenzivna polemika o ključnim političkim pitanjima radi unapređenja političke kulture.

 

 1. Kritička svijest: Njegovanje kritičke svijesti i nuđenje rješenja političkih i društvenih pitanja u skladu s programskim principima.

 

 1. Saradnja s drugim strankama: Iniciranje saradnje sa strankama i pojedincima koji dijele iste principe za uspostavljanje šireg političkog saveza kojemu će osnova biti Nova Bosanska Politika. Insistirati na izgradji političkog saveza „bosanskog bloka“ generišući jedinstvo u suprotstavljanju destruktivnim i antibosanskim politikama sa svih strana.

 

 1. Jedinstvena podrška za očuvanje integriteta i suvereniteta države: Zahtijevati od svih političkih partija orijentisanih pro-Bosanski da jedinstveno podrže politike i aktivnosti koje brane integritet i suverenitet države od onih koji na njega nasrću.

 

Vodeći se navedenim smjernicama osiguraćemo kretanje NAPRIJED  ka ispunjenju svih naših programskih ciljeva.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
LinkedIn
Print

PRIDRUŽITE NAM SE!