Silajdžić: Nešićeve izjave otkrivaju velikosrpske pretenzije Srbije prema BiH i prijetnju regionalnoj stabilnosti

NEŠIĆ JE SAMO JOŠ JEDNA VUČIĆEVA MARIONETA I PAPAGAJ VELIKOSRPSKIH PRETENZIJA  

Potpredsjednik stranke NAPRIJED, Vedad Silajdžić, reagirao je na izjave ministra sigurnosti BiH, Nenada Nešića, koje uključuju tvrdnje da „nema Srbije bez RS“ i da bi „Srbija bez RS bila samo beogradski pašaluk“. Silajdžić ističe da ove izjave dokazuju kako su vlasti u Republici Srpskoj marionete Srbije i da politika Srbije ima otvorene teritorijalne pretenzije prema dijelovima Bosne i Hercegovine. Korištenje termina „Srbija bez RS“ naglašava kako Srbija RS vidi kao svoj posjed i ratni plijen.

Silajdžić dalje napominje da je veliki problem za BiH ukoliko Daytonski sporazum dozvoljava ovakve interpretacije koje RS tretiraju kao neuknjiženi srpski grunt, te naglašava važnost reakcija OHR-a (Ureda visokog predstavnika).

Prema Silajdžiću, ovakve poruke iz Beograda putem svojih marioneta u RS jasno pokazuju zašto je važno riješiti pitanje državne imovine kako bi se spriječile realizacije velikosrpskih i hegemonističkih projekata.

Nešićeva izjava da „Srbija ne može postojati bez Kosova i Republike Srpske“ aludira na to da Srbija smatra RS i Kosovo svojim teritorijama koje su privremeno van njenih granica. Silajdžić upozorava da bi svi trebali biti zabrinuti jer Beograd ne prihvaća da dio BiH nije njegov teritorij, kao ni Kosovo, što znači da Srbija i dalje predstavlja tempiranu bombu koja prijeti cijelom regionu svojom hegemonističkom politikom.

Silajdžić poziva na to da ovakve Nešićeve izjave budu adresirane direktno na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, te da se od Europske unije jasno traži stav o saradnji s takvom Srbijom i RS.

Na kraju, Silajdžić zaključuje da mnogi nisu ozbiljno shvatili nedavno održani svesrpski sabor, ali da će im nakon Nešićevih izjava biti jasniji ciljevi tog skupa.

 

Izjava Nešića: https://www.klix.ba/vijesti/bih/nesic-nema-srbije-bez-rs-a-bila-bi-samo-beogradski-pasaluk/240624078/komentari

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
LinkedIn
Print

PRIDRUŽITE NAM SE!