Spomenik “Krila slobode” na brdu Žuč – vječni podsjetnik na heroje odbrane Sarajeva

Završen je spomenik “Krila slobode” na brdu Žuč. Spomenik “Krila slobode”, simbol je otpora i pobjede, ali i vječnog sjećanja na šehide naše domovine. Radi se o do sada najvećem spomeniku u Sarajevu, u obliku stilizirane ptice, koji je dio Memorijalnog kompleksa Žuč. Raspon “Krila slobode” je 25 metara, a visina je 16 metara. Spomenik će biti osvijetljen i vidljiv sa brojnih lokacija u Sarajevu.
Bitka na Žuči bila je jedna od ključnih za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine u agresiji. Tog dana osujećena je namjera agresora da Sarajevo podijeli na dva dijela. U vrijeme agresorske opsade Sarajeva ovo većini Sarajlija nepoznato brdo postalo je strateška tačka odbrane grada. Danas se prisjećamo perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata, ne zaboravljajući one koji su zaslužni za slobodu u kojoj danas živimo. Ne zaboravljamo 255 branitelja koji su dali svoje živote za Bosnu i Hercegovinu. Među njima su bili načelnik Druge motorizovane brigade Safet Isović, Vinko Šamarlić, komandant Viteške motorizovane brigade Armije RBiH Safet Zajko i komandant Prve slavne mehanizovane brigade Armije RBiH Enver Šehović.
Branioci Sarajeva su 8. juna 1992. godine u žestokom okršaju na brdu Žuč oslobodili vrh Orlić i širi lokalitet prema Volujku i Krstacu, te naseljima Smiljevići i Zabrđe.
Nevjerovatan je uspjeh branilaca Armije Republike BiH na samom početku rata u BiH protiv mnogo naoružanijeg, spremnijeg i organizovanijeg neprijatelja.
Borci iz cijelog Sarajeva bili su sudionici i junaci borbi na Žuči, a danas je odata počast i postavljen vječni pečat svim hrabrim i istrajnim braniteljima koji jesu i, nažalost, više nisu sa nama.
„I ne recite za one koji su na Božijem putu poginuli: “Mrtvi su!” Ne, oni su živi, ali vi to ne znate“!“
Ne zaboravljamo.
Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
LinkedIn
Print

PRIDRUŽITE NAM SE!