NAPRIJED: Predsjedništvo je na potezu! Varhelyia proglasiti personom non grata zbog agitovanja protiv rezolucije o Srebrenici

PREDSJEDNIŠTVO JE NA POTEZU!
Zbog otvorenog agitovanja protiv rezolucije o Srebrenici Varhelyia odmah proglastiti personom non grata!

Bosna i Hercegovina treba zatražiti hitnu smjenu komesara za proširenje Evropske unije Olivera Varhelyia koji je u Beogradu iznio skandalozne tvrdnje u vezi sa prijedlogom Rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama!

Apsolutno je neshvatljivo da visoki zvaničnik EU zadužen za proširenje agituje direktno protiv zvaničnog stava Evropske unije, ali i govori kontra presuda međunarodnih stavova i na kraju krajeva žrtava genocida u Srebrenici!

Stranka Naprijed traži da Predsjedništvo BiH, ministarstvo vanjskih poslova BiH i sve relevantne institucije proglase Varhelyja personom non grata te da mu zabrane prilazak Memorijalnom kompleksu u Srebrenici.

Tačno je da je mađarski zvaničnik na kraju mandata, ali su njegove izjave u kojima je direktno podržao Vučićevu bjesomučnu kampanju protiv prijedloga rezolucije kojom se sjeća na genocid u Srebrenici, možda najbolji pokazatelj zbog čega je politika Evropske unije posljednjih godina u BiH na cijelom Balkanu potpuno promašena i neuspješna!

Također, smatramo da je neprihvatljivo da niko od zvaničnih institucija u BiH nije reagirao na jučerašnji skandalazan istup mađarskog političara koji je u ime EU direktno zadužen za odnose sa regijom i BiH.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
LinkedIn
Print

PRIDRUŽITE NAM SE!